Kan linfrø forbedre helsen din og hjelpe deg å miste vekt?

Ernæringseksperter foreslår ofte å spise mer fiber for å forbedre den generelle helsen. En av de mest populære kildene til fiber er linfrø
I en studie publisert i American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism, fant forskerne at linfrøfibre kan forbedre tarmhelsen og forebygge fedme.

Forskningsgruppen studerte fire grupper med mus med forskjellige dietter: En standard diett med soyabasert fiber; en høyt fett diett uten fiber; en fettfattig diett med 10 prosent ufordøyelig cellulosefiber; og et fettfattig kosthold som inneholder 10 prosent linfrø. Deretter måler de mengden oksygen musene bruker, produsert karbondioksid, mat og vann forbruk, og energi forbruk. Mot slutten av forsøket målt de glukosetoleransen til musene. Etter 12 ukers intervensjonsperiode vurderte forskerne cecalinnholdet eller bakteriene og andre biologiske materialer i posen som danner begynnelsen på dyrets tykktarmen.

Resultatene viste at den høyverdige gruppen hadde færre gunstige bakterier knyttet til forbedret metabolsk helse; lavere nivåer av gunstige fettsyrer; og flere bakterier assosiert med fedme sammenlignet med de andre musegruppene . Nivåene av bakterier i både cellulose- og linfrø-gruppene var på sunnere nivå enn den fettfylte gruppen.

Flere grunner til å spise linfrø

På grunn av deres rike fiberinnhold, blir linfrø vanligvis brukt for å forbedre fordøyelsessystemet eller lindre forstoppelse. I tillegg til fiber, kan fytosterolene og omega-3-er i forhindre hjertesykdom ved å redusere nivåene av totalt blodkolesterol og lavt tetthetslipoprotein (LDL) eller «dårlig» kolesterol. Videre kan lignan og annet fytoøstrogeninnhold av linfrø redusere betennelse, noe som bidrar til å redusere risikoen for sykdommer som diabetes. Alle disse fordelene gjør linfrø til et godt tillegg til kostholdet ditt. (Relatert: Linfrø er en av verdens viktigste medisinske matvarer.)

Linfrø er tilgjengelig hele eller malte og som linfrøolje på mange dagligvarebutikker og helsekostbutikker. Du kan male hele frøene hjemme ved hjelp av en kaffekvern eller matprosessor. Her er noen tips om hvordan å innlemme linfrø inn i kostholdet ditt:

  • Legg til en spiseskje med malt linfrø til din varme eller kalde frokostblanding.
  • Legg linfrøolje til salat dressingblandingen eller dryss malt linfrø på salaten din.
  • Bland malt linfrø i litt juice yoghurt.
  • Legg en teskje av malt linfrø til majones eller sennep når du lager en sandwich.
  • Bruk malt linfrø til baking av kaker, muffins, brød og andre bakevarer, eller til og med som et tillegg til kjøttbiff eller andre lignende retter.

Husk å drikke rikelig med vann mens du bruker linfrø og andre kilder til fiber.

Kilde: Can flaxseeds improve your gut health and help you lose weight?

Relaterte innlegg

You May Also Like