Forstå effekten av lilla solhatt (Echinacea) på immunsystemet

Forskere fra University of Minnesota har funnet ut at lilla solhatt (Echinacea purpurea) kan øke en persons immunfunksjon. I rapporten deres, publisert i Journal of Medicinal Food, så teamet på effekten av lilla koneblomstrotekstrakt på murine miltceller stimulert med concanavalin A.

Kilde: Understanding the effects of purple coneflower (Echinacea) on the immune system

Lilla Solhattrotekstrakt forbedrer immuniteten

I rapporten sin høstet teamet miltceller fra villtype mus som var mellom seks og 12 uker gamle. De høstede cellene ble deretter aktivert med concanavalin A for å bestemme celleoverlevelse; noen celler ble imidlertid forhåndsbehandlet med lilla pelblomstrotekstrakt før concanavalin A-aktivering.

Funnene avslørte at lilla solhattrotekstrakt kan forbedre antiviral immunrespons. Den gjør dette ved å øke tumornekrosefaktoren (TNF) som produseres som svar på infeksjoner. I tillegg forbedret lilla kjeldeblomstrotekstrakt TNF-produksjonen på en doseavhengig måte, noe som tyder på immunmodulerende aktivitet.

Basert på funnene deres, håper teamet at ytterligere studier på de immunitetsforsterkende egenskapene til lilla solhatt vil utforske hvordan urtemiddelet kan integreres i konvensjonelle terapier, spesielt på de som er utviklet for å forbedre immuncellefunksjonene. (Relatert: Dyrk den ultimate overlevelseshagen ved å investere i disse helbredende urtene som fungerer som naturlig medisin.)

Flere helsemessige fordeler med lilla solhatt

Lilla solhatt er en urteaktig plante hjemmehørende i Midtvesten og østkysten. Den kan vokse opp til fire fot høy og produsere rosa-lilla blomster som blomstrer tidlig på sommeren til midten av høsten.

Planten brukes i tradisjonell medisin. Indianere anser lilla solhatt som en viktig medisinsk plante, og forskjellige stammer bruker den til å behandle ulike plager. Spesielt brukes det som smertestillende og betennelsesdempende middel, samt behandling for tannpine, hoste, forkjølelse og sår hals.

Lilla solhatt brukes også til å behandle ulike giftstoffer, inkludert slangebitt, og deler av planten brukes til å kle sår og behandle infeksjoner. Det brukes til og med for å lindre gastrointestinale problemer hos menn og hester – fordeler som tidlige nybyggere fant opp ganske raskt.

Moderne medisin har også avslørt andre potensielle helsefordeler fra lilla solhatt. En tidligere studie utført av forskere fra Hungkuang University i Taiwan bemerket at blomsterekstrakter fra lilla solhatt viste kraftig antioksidantaktivitet og hemmet nøkkelenzymer knyttet til type 2 diabetes og hypertensjon. Forskerne bemerket også at lilla solhattekstrakt kan være et passende karbohydratundertrykkende middel, noe som reduserer risikoen for postprandial hyperglykemi og hypertensjon.

Lilla solhatt er også gunstig for behandling av kronisk betennelse, takket være chikorisyre – en naturlig fenol som finnes i echinacea og sikoriplanter. En fersk studie publisert i The FASEB Journal konkluderte med at sikorinsyre viste antiinflammatoriske effekter i sentralnervesystemet, noe som bidro til å forhindre skade på nevroner og kognitive mangler.

Forskning har også vist hvordan lilla solhatt kan bidra til å forbedre en persons mentale helse. I en studie i fytoterapiforskning undersøkte forskere plantens anti-angstegenskaper. For sin rapport brukte forskere fra Institute of Experimental Medicine og University of Szeged i Ungarn behandlede rotter med preparatet av lilla solhatt, og deretter utsatte disse for tre angsttester.

Forskerne bemerket at lilla solhatt faktisk viste anti-angst egenskaper; det gjør det imidlertid i en lavere dose enn reseptbelagte legemidler, noe som gjør det til en lovende alternativ behandling for angst.

Det er imidlertid verdt å merke seg at mens lilla solhatt er trygt og godt tolerert for kortvarig bruk, bør de med allergi mot pollen og andre blomster konsultere helsepersonell før bruk. I tillegg bør de med autoimmune lidelser, så vel som de som tar immunsuppressive medisiner, også konsultere helsepersonell før de begynner med lilla coneflower.

Lær mer om andre urtebehandlinger på Herbs.news.

Sources include:

Science.news

LiebertPub.com 1

Plants.SC.eGov.USDA.gov[PDF]

Healthline.com

LiebertPub.com 2

FASEB.OnlineLibrary.Wiley.com

OnlineLibrary.Wiley.com

Relaterte innlegg